måndag 27 maj, 2024

Källa: Airbus utsatt för kinesisk cyberattack

Dela

Foto:airbus

Den franska flygtillverkaren Airbus har utsatts för en serie av cyberattacker som misstänks ha utförts av kinesiska entiteter, rapporterar AFP. Attackerna ska ha utförts via ett system för Airbus leverantörer och konsulter, skriver nyhetsbyrån.

Airbus uppgav i januari i år att cyberattacker inträffat mot bolagets system, vilket lett till dataintrång. Attackerna har burit kännetecken från hackargrupper kopplade till kinesiska underrättelsetjänsten.

Intrånget sätts i samband med ett intrång som utreddes i fjol, då amerikanska myndigheter anklagade kinesiska underrättelseagenter och hackare för att ha tagit sig in i och stulit information från ett jetmotorutvecklingsprojekt. 

Firman som utvecklade jetmotorn var en leverantör till såväl Airbus som amerikanska konkurrenten Boeing, skriver AFP.

Nyhetsbyrån har haft flera källor inuti den amerikanska underrättelseapparaten, som uppger att leverantören är jetmotortillverkaren Rolls-Royce och att konsultfirman är franska Expleo. Ytterligare två leverantörer förblir okända, enligt AFP.

Attackerna har det senaste året varit fyra till antalet av vad som kategoriseras som allvarliga hackningsangrepp, enligt källorna. Det finns dock även attacker sedan tidigare.

De motorer som angriparna varit ute efter information om är A400M, en motor för militära transportflyg, samt för A350.

Amerikanska myndigheter åtalade i oktober en divisionschef i den kinesiska säkerhetstjänsten för att ha stulit bolagshemligheter av aktörer i flygbranschen, bland annat från General Electrics jetmotorenhet GE Aviation.

Källa:Nyhestbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy