onsdag 22 maj, 2024

Klassisk flygplansmodell pensioneras av British Airways

Dela

Det IAG-ägda flygbolaget British Airways, som är den största ägaren i världen av den så kallade jumbojeten Boeing 747, har beslutat att pensionera hela flottan av den anrika plantypen.

I över 50 år har Boeings 747 med den lätt igenkända tvåvåningskroppen med fyra motorer längs vingarna, tjänstgjort i skyn för British Airways, men coronapandemin som försatt hela industrin på knä har nu medfört att dagarna är räknade i förtid.

British Airways skriver i ett pressmeddelande att planen var att pensionera flottan 2024, men nuvarande passagerarsiffror och prognosen framåt för dessa medför att det anses oförsvarligt att ha kvar den stora modellen i drift.

”Det är med stor sorg vi kan bekräfta att vi pensionerar hela 747-flottan med omedelbar verkan”, skriver British Airways.

Plantypen var en bärande faktor bakom att öppna upp flyget för den större massan från 1970-talet och framåt, men i dag klassas Boeing 747 som en omodern konstruktion. Moderna tvåmotoriga flygplan har en klart bättre bränsleekonomi.

British Airways har likt hela den övriga världens flygbolag försatts i en kamp för överlevnaden sedan reseförbud och stängda gränser hämmat i princip hela den kommersiella trafikverksamheten.

Det brittiska flygbolaget står inför ytterligare varsel på upp till 12.000 anställda, motsvarande 28 procent av arbetsstyrkan, för att försäkra sig om att verksamheten kan drivas vidare.

Även Boeing har signalerat att jumbojeten går mot graven. För ett år sedan gav flygtillverkaren sina leverantörer besked om slutbeställningsvolymer av delar till modellen.

Källa:Nyhetsbyrån Direkt

Dela

Relaterade inlägg

Två personer har dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore...
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har tecknat avtal om att sälja 105 flygplan till Saudiarabien. Affären –...
Lågprisflygbolaget Ryanair redovisar något bättre siffror än väntat för räkenskapsåret 2023/2024. Bolaget ser också positivt...
Johan Lundgren kommer att sluta som vd för lågprisflygbolaget Easyjet till årsskiftet.  Beskedet kommer samtidigt...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy