måndag 22 apr, 2024

Kroatien är Europas nya matmecka

Dela

Kroatien är Europas nya matmecka

Kroatien är en doldis men tar allt större plats som ett av Europas nya kulinariska resmål. Den bästa tiden att njuta av läckerheter är nu på hösten – en tid av skörd och festivaler!

The Telegraph utsåg i år Kroatien som ett av världens 15 bästa resmål för gastronomiska entusiaster. På årets prestigefyllda Decanter World Wine Awards kammade Kroatien hem tre platinum och sexton guld utmärkelser. På NYIOOC World Olive Oil Competition i New York kom Kroatien på tredje plats. Tolv stjärnkrogar stoltserar med Michelinstjärnor.

Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt och naturligt producerat. Frukterna och grönsakerna har solens sötma och rätterna anpassas till säsong. Den gastronomiska smakpaletten bjuder dessutom på regionala skillnader med traditioner och delikatesser alltifrån Centraleuropa till Medelhavet.

Regionen Istrien är finsmakarens högborg. Här skålas i Malvasija och Teran som kan avnjutas utmed Istriens vinrutt till rätter gjorda på tryffel. Ända in i november pågår jakten på skogens guld i skogarna runt Motovun. Regionen Dalmatien stoltserar med prisbelönad olivolja, den bästa prosciutton, Adriatiska havets färska fisk och på Pelješac halvön odlas druvan Pošip till ett gyllene vin som sköljer ner traktens ostron – de bästa i Kroatien. Den som vill frossa i landets bästa räkor ska bege sig till Kvarnerbukten. Inget lamm har så god sälta som på ön Pag, varifrån också den berömda fårosten härstammar. Graševina, en rieslingdruva, odlas i Slavoniens bördiga och böljande landskap. Här sätter även paprikan färg på den smakrika kulen-salamin och på fiskrätter som fiš-paprikaš.

Här är några festivaler att tajma för foodies: •Tryffeldagarna i Livade, Istrien helger den 1/10-30/10.

Tryffelentusiaster provsmakar tryffelrätter mm. Tryffelevent sker på flera orter i Istrien.

Kastanjefestivalen Marunada i Lovran, Kvarner den 7/10-9/10.
Här ges möjlighet att prova kastanjenötter och kastanjedelikatesser som kakor och likör. The Guardian har listat festivalen som en av Europas topp-tio festivaler.

Festival Taste the Mediterranean i Split, Dalmatien den 4-9/10.
Festivalen som i år firar 10 års jubileum samlar experter och entusiaster inom gastronomi, hållbar turism, jordbruk, foodies mfl. Här lyfts Medelhavsköket inom gastronomin och bland råvaror genom föreläsningar, workshops, vinprovningar m m.

• Good Food Festival i Dubrovnik, Dalmatien den 10-16/10.
Årets program innehåller bl a en restaurangvecka med festivalmenyer, vinprovning, gastroturer, ölkvällar, workshops m m.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Den 20 april, slog Lisebergsparken upp portarna för den 101:a sommarsäsongen och bjöd in gäster...
Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy