tisdag 16 apr, 2024

Kroatiens 10 i topp

Dela

Kroatien är det femte populäraste semesterlandet bland européer enligt den senaste reserapporten från European Travel Commission, ETC.Här är ett axplock av det bästa Kroatien erbjuder turister.

1.Rovinj – vackrast i Europa

Idylliska Rovinj med kust, medeltida murar, gammal stadsdel, pinjeskogar, små vikar och klippor kantade av restauranger är Istriens juvel. I år även utsedd av resetidningen Condé Nast Traveler till Europas vackraste stad med strand.

2.Middagen blir en fest

Kroatien är ett mecka för foodies – en smältdegel av influenser både från öst och väst. Här serveras delikatesser direkt från grillen på enkla restauranger men även fine dining på lyxkrogar i städer som Zagreb och Split. Oavsett tjocklek på plånboken är den hälsosamma medelhavskosten grunden för det smakrika kroatiska köket.

3.Vin för varje palett

Redan de gamla grekerna odlade vin på Stari grad-slätten på ön Hvar. Idag är den upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Högklassiga viner finns i hela Kroatien; Pelješac halvön utanför Dubrovnik, ön Korčula, Istrien med sin druva Malvazija och vinriket Slavonien med Kroatiens bästa vita viner.

4.Öhoppa med segelbåt

Ta direktflyget till hamnstaden Split för att upptäcka Adriatiska havets fantastiska ö-värld. Förverkliga drömmen om det stora blå på båt till öar bortom turiststråken med familjen eller kompisgänget. Om sjökort och rutin saknas hyr man helt enkelt båt med kapten!

5.Vandra mellan Plitvices vattenfall

Mellan Zagreb och Zadar finns Plitvice Nationalpark, en oas för den som går igång på vandring, berg, mäktiga vattenfall, spektakulära vyer, frodig regnskog, flora och fauna som fått UNESCO-status.

6.Nya och uppfräschade hotell

Pandemin har inte bromsat nya hotellbyggen och renoveringar. Ett hotell som precis nyöppnat är bl a Grand Hotel Brioni Pula, ett Radisson Collection Hotel. Resort-hotellet lockar med en drömsemester för aktiva på en exklusiv udde utanför staden Pula.

7.Zadar – historien i ett nötskal

Lyssna till vågornas musik skapade av den unika havsorgeln i Zadar och förtrollas av världens vackraste solnedgång. Med direktflyg till Zadar finns tid att upptäcka både den gamla charmiga staden med sin 3 000 år gamla historia och den okända ö-världen utanför.

8.Rivieror lockar till bad

Nordbornas favorit är den 60 km långa Makarska rivieran med fina och barnvänliga stränder. Men söder om Split finns fler rivieror! Den okända Omis Rivieran med små idyller som Mediċi, Staniċi och Mimice. De har fina stränder och aktiviteter som forsränning finns runt hörnet.

9.Vis – en utpost i havet

Kroatien stoltserar med mer än 1 000 öar, en av de mest avkopplande är ön Vis. Här är cybervärlden och stress långt borta. I dag upptäcker allt fler ön p g a filminspelningen av ”Mamma Mia 2” och närheten till den magiska Blå grottan.

10.Historiska vingslag i Opatija

Semestra som kejsar Franz Joseph, Tjechov, Albert Einstein, Gustav Mahler, kung Oscar II och dagens kroatiska elit. Välj Opatija, staden där 1800-talet kommer till liv i arkitektur, wienercaféer och stil. Med direktflyg till Rijeka finns Kvarnerbuktens fina skärgård med öar som Mali Lošinj ett stenkast bort.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy