onsdag 29 maj, 2024

Lufthansa säger sig nära ett räddningspaket

Dela

Foto:wikipedia.org

Europas största flygbolagsgrupp, tyska Lufthansa, är fortsatt hoppfull om ett avtal om ett räddningspaket med den tyska regeringen.

Lufthansas samtal med Tysklands regering uppgavs ha stött på bekymmer, enligt tidningen Der Spiegel.

Men i ett brev från ledningen till personalen säger bolaget att man har haft intensiva och konstruktiva diskussioner om finansiell hjälp.

”Enligt vår synvinkel så kan de här diskussionerna avslutas i närtid”, skriver ledningen och tillägger att statligt stöd är nödvändigt för att säkra bolagets framtid.

Lufthansa har drabbats hårt av coronapandemin och i april uppgav vd Carsten Spohr att flygjätten nu har 3 000 passagerare dagligen, jämfört med omkring 350 000 per dag före coronapandemin.

– Vi tappar omkring en miljon euro av likviditetsreserven i timmen. Dag och natt. Vecka efter vecka, sade Spohr.

Bolaget är på jakt efter stöd på 10 miljarder euro för att inte hamna på obestånd. Enligt Der Spiegel vill tyska regeringen ha mer än en fjärdedel av aktierna i företaget i utbyte mot räddningspaketet, vilket skulle göra att tyska regeringen kan blockera strategiska beslut.

Socialdemokratiska SPD, som bland annat har finansministerposten i regeringen, har varnat för att Berlin kommer att ställa motkrav på Lufthansa.

– Staten är ingen idiot som bara kommer att ge pengar och inte ha något att säga till om efter det, säger partiledaren Carsten Schneider till Die Welt.

Lufthansa är å andra sidan motståndare till att ge tyska staten inflytande över verksamheten, och har varnat för att om man inte få hjälp så kan man förklara sig insolvent och söka efter konkursskydd, vilket kan innebära massuppsägningar. Spohr har tidigare sagt att man har omkring 10 000 för många anställda i förhållande till verksamheten.

Källa: TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy