onsdag 29 maj, 2024

Norwegian anklagar Boeing för svindleri och kontraktsbrott

Dela

Foto:norwegian

Norska lågprisflygbolaget Norwegian har stämt Boeing vid en domstol i Illinois där flygplanstillverkaren anklagas för svindleri, kontraktsbrott och lögner, skriver E24 med hänvisning till rättsliga dokument.

Norwegian tillkännagav sina planer att stämma Boeing i samband med att bolaget drog tillbaka order rörande sammanlagt 97 flygplan, värda 122,34 miljarder norska kronor. I måndags lämnades stämningen in vid Illinois Northern District Court med Norwegian ASA och dotterbolaget Arctic Aviation Assets DAC som avsändare.

I stämningsansökan anklagas Boeing för grov oaktsamhet, svindel och kontraktsbrott som är knutna till köp av 737 MAX och 787 Dreamliner-flygplan.

 ”I stället för att leverera det man lovat, har Boeing bevisligen vilselett och utelämnat information, uppvisat grov oaktsamhet och bristfällig produktion och tillverkat flygplan med väsentligen bristande värde eller nytta, vilket i MAX-flygplanens fall fick tragiska och dödliga konsekvenser”, står det i stämningsansökan enligt E24.

Norwegians advokater hävdar att Boeings beskrivning av MAX-flygplanen varit ”full av lögner” utan att Norwegian förstått detta.

Norwegian kräver att få tillbaka redan utbetalda förskott samt kompensation för de problem man haft med 737 MAX, som varit belagda med flygförbud sedan i mars i fjol, och för batteri- och motorproblemen med 787 Dreamliner. Det totala ersättningsbeloppet har domstolen i uppgift att fastslå.

Boeing skriver i ett mejl till E24 att man arbetar med att ”finna vägen framåt” tillsammans med Norwegian och andra aktörer som går igenom en utmanande tid.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy