söndag 26 maj, 2024

Notoriska fripassageraren Marilyn, 67, har fått sin dom

Dela

Gång på gång har Marilyn Hartman, 67, lyckats ta sig ombord på flygplan utan biljett.

Gång på gång har hon klarat sig med en tillsägelse.

Nu försöker en domstol sätta stopp för den notoriska fripassageraren.

Ända sedan 2009 har Marilyn Hartman försökt smyga ombord på flygplan över hela USA. Minst ett halvt dussin gånger har hon lyckats.

Så sent som i mars förra året tog hon sig ombord på ett British Airways-flygplan i Chicago och upptäcktes inte förrän vid landning i London, enligt The Guardian.
Några dagar senare stoppades hon vid O’Hare-flygplatsen igen – och den här gången bestämde sig en domare för att hon skulle inte skulle släppas mot borgen.

På tisdagen fick hon sitt straff: 18 månaders villkorlig dom. Hon släpptes mot kraven att hon inte får vistas på flygplatser utan biljett och att hon fortsätter underkasta sig den behandling hon fått på en privat mentalklinik sedan i somras.
– Jag ber om ursäkt till flygplatsen och för problemen jag har orsakat, sa hon till domaren enligt AP.

Tror att hon är utsatt för konspiration
Marilyn Hartmans historia kan tyckas komisk och harmlös – och den väcker berättigade frågor om flygsäkerheten.

Men mest av allt är det en berättelse om en personlig tragedi, om en hemlös kvinna som fallit mellan stolar och i åratal kunnat vandra omkring på flygplatser utan att stoppas. Hon har byggt en världsbild där allt från passkontrollanter till USA:s president deltar i en konspiration emot henne.

I USA är hon känd som ”the serial stowaway” – serieplankaren. Journalisten Joe Eskenazi i San Francisco har blivit besatt av hennes fall och intervjuat henne flera gånger. I ett reportage i The Guardian förra året berättade han bland annat att hon anser sig lida av något hon kallar ”visserblåsartraumasyndrom”.

”I 25 år kände Barack Obama till mitt fall och allt som gått fel, men han valde att inte göra något”, skrev hon i ett mejl till reportern.
Så har Marilyn Hartman lurat sig ombord
Eskenazi beskriver hennes modus operandi för att lyckas bli fripassagerare: Hon gömmer sig bland andra passagerare, böjer ner huvudet i rätt läge, passar på när personalen tittar bort.

Några gånger har hon till och med kommit över resenärers boardingkort eller helt enkelt svarat ja på ledande frågor som ”Är du Maria Sandgren?”
Så varför har det kunnat fortsätta? Varför har hon klarat sig med tillsägelser, skickats till härbärgen hon lika fort lämnat och kunnat fortsätta gäcka det amerikanska flyget?
Svaret, skriver Joe Eskenazi, syns i alla de mugshots hon poserat på genom åren. Hon är inte Jackie Chan, inte heller en ung man med arabiskt utseende. Hon är en åldrad vit kvinna som ser ut som någons mormor, som smälter in i folkmassor och som inte gör säkerhetspersonalen nervös.

”Det finns ingen bataljon av gamla vithåriga kvinnor som svämmar över vårt lands vänliga skyar. Men det finns legioner av psyksjuka hemlösa, många av dem gamla och svaga, som går omkring på gatorna i varje amerikansk storstad. Vi gör inte mycket för att hjälpa dem – och vi vet inte hur det skulle gå till. Det är den verkliga tragedin bakom Marilyn Hartman”, skriver Eskenazi i The Guardian.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy