måndag 20 maj, 2024

Ny flygplats väcker starka reaktioner i Peru

Dela

Hotar att förstöra inkastaden Machu Picchu

Inkastaden Machu Picchu har över 1,5 miljoner besökare varje år. Det är på gränsen till vad det peruanska världsarvet klarar av. 
Nu ska en ny kritiserad flygplats byggas i närheten för att forsla ännu fler turister till området.

Machu Picchu är ett av världens mest kända turistattraktioner. Inkastaden i Peru är listad som världsarv hos Unesco och har mer än 1,5 miljoner besökare per år. 

Det stora antalet turister sätter stor press på inkastaden med sina ömtåliga och värdefulla ruiner. Det är dubbelt så många besökare än vad Unesco rekommenderar. Därför har man infört hårda restriktioner kring hur och när turister får besöka området. 

Men en planerad flygplats i inkastaden Chinchero i närheten kan komma att sätta en ännu större press på Machu Picchu. Man har redan börjat förbereda bygget och bulldozrar forslar bort tonvis av jord, rapporterar The Guardian. Flygplatsen kommer kunna ta emot plan från hela Latinamerika och USA. 

Kan förstöra ruiner och natur

Det har väckt ramaskri från arkeologer, historiker och lokalbor. 

– Det här är ett uppbyggt landskap; det finns terrasser och vägar som skapats av inkafolket. Att lägga en flygplats här skulle förstöra den, säger Natalia Majluf, en peruansk konsthistoriker vid Cambridge University till The Guardian. 

Hon har organiserat en petition mot den nya flygplatsen. Kritiker menar att ett ökat antal flygplan som flyger lågt över området kommer att påverka inkaruiner och natur på ett skadligt sätt.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy