onsdag 29 maj, 2024

Nya regler väntas om vaccinpass

Dela

vaccinpassen

Nya regler för EU:s vaccinpass är på gång när antalet nya covid-19-fall fortsätter att öka runt om i Europa.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides väntas inom några dagar komma med förslag på hur unionens vaccinpass ska anpassas när allt fler länder ger sina medborgare en ytterligare dos av covid-19-vaccinet.

Bra, tycker EU-minister Hans Dahlgren (S).

”Det kommer ett förslag från kommissionen i närtid om hur man ska utveckla de här covidbevisen så att de ger utrymme för att registrera de här påfyllnadsdoserna som många redan har tagit, men också om hur man ska se på en lämplig tidsrymd för hur länge de ska gälla”, säger Dahlgren på plats i Bryssel. 

Under tisdagen fick han och övriga EU-ministrar chans att prata om coronaläget och vad som kan och bör göras gemensamt när smittan nu ökar kraftigt igen.

Framför allt betonar Dahlgren vikten av fortsatt vaccinering.

”Vi måste tillsammans få det här ökat. Vaccintalen måste gå upp i alla EU-länder. Vi får inte komma tillbaka till den situation som vi hade i början av pandemin när vi började stänga gränser för varuhandeln”, säger EU-ministern. 

Obligatorisk vaccinering – som exempelvis det hårt pressade Österrike tänker införa från och med den 1 februari – är Dahlgren emellertid tveksam till. Bättre i så fall att bekämpa de falska uppgifter som sprids om vaccinen.

”Jag är nog tveksam till om man kan tvinga en människa att bli vaccinerad. Men det visar ju på nödvändigheten av att också hantera det här med desinformation och falska nyheter som sprids om vad som händer när man blir vaccinerad. Det är rätta vägen att gå”, säger Dahlgren i Bryssel.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Två tredjedelar av agenterna över hela världen planerar samordnade investeringar i teknik under nästa år och...
Den svenska kronan har stärkts betydligt den senaste tiden. En euro kostar nu omkring 11,51...
Oavsett om du svävar genom berg- och dalbanor, plaskar i vattenparker, träffar älskade sagokaraktärer eller...
Under 2023 omsatte besöksnäringen i Östersund drygt en miljard kr, ett mål som sattes upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy