onsdag 19 jun, 2024

Nya restriktioner för ovaccinerade i Italien

Dela

Livet har blivit obekvämare för ovaccinerade italienare. Nu är det stopp på restauranger inomhus, teatrar och museer för dem som inte kan uppvisa ett grönt ”superhälsopass”.

Italiensk polis kan via appar kontrollera om en person har den högsta graden av grönt hälsopass, det vill säga antingen är färdigvaccinerad eller har nyligen genomgått en infektion.

Den som enbart har ett negativt covidtest – den lägre graden av hälsopass – kommer inte längre att vara välkommen till restauranger, konserter, på bio eller museer. Däremot är det tillåtet att åka med kollektivtrafiken och ta in på hotell.

Åtgärden kommer att vara i kraft till och med den 15 januari.

Tiotals poliser kontrollerade under måndagen olika trafikcentrum i Rom, och möttes av mestadels samarbetsvilliga pendlare. En 50-årig man blev den första som fick böter på 400 euro när han klev av bussen vid Flaminio-stationen utan det grundläggande hälsopasset, berättar Roms vice polischef Stefano Napoli.

Vid centralstationen märktes dock få kontroller. Pendlaren Veronica Bianchi blev inte tillfrågad om hälsopasset vid ankomsten till Milano med det regionala tåget, säger hon och tillägger:

”Men de kontrollerade inte biljetten heller.”

Antalet nya covidfall har ökat under de senaste sex veckorna i Italien, redan innan den nya omikronvarianten blev känd. Vaccinationsgraden är relativt hög; 77 procent av hela befolkningen. Men människor mellan 30 och 50 år har visat sig minst benägna att vaccinera sig, och 3,5 miljoner har ännu inte fått en första dos.TT

Dela

Relaterade inlägg

Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy