måndag 20 maj, 2024

Osäkerhet kring nyårsfiranden – men på Skansen ringer nyårsklockan

Dela

2020 har för många varit dystert – och mycket talar för att avslutningen på året inte heller blir så värst festlig. På flera orter i landet ställs officiella nyårsfiranden in för att undvika folksamlingar och förhoppningsvis bromsa smittspridningen.

Men på Skansen håller man traditionen vid liv – åtminstone för tv-publiken.

På friluftsmuseet Skansen, som drabbats hårt ekonomiskt av vikande besökssiffror i coronapandemins spår, har man efter viss tvekan nu bestämt att fira tolvslaget på samma sätt som varje nyår sedan 1977. Fast inte riktigt så traditionsenligt som man hade önskat.

– Det blir musikunderhållning med orkester från Solliden och ”Ring, klocka, ring” precis som vanligt. Men tyvärr måste det i år ske utan publik på plats, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Diktuppläsare avslöjas senare

En ”normal” nyårsafton trängs mängder av nyårsfirare framför Solliden-scenen för att tillsammans ringa in det nya året. I år blir det troligtvis bara personal som på olika sätt är inblandad i tv-sändningen.

– Programmet liksom vem som kommer läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” avslöjas senare i höst, berättar SVT:s producent Haida Jamshidi.

Tv-bilderna av fyrverkerierna över Stockholm riskerar dock bli något mindre storslagna än vanligt, eftersom de officiella festligheterna i huvudstaden blivit inställda. Det har även tolvslagsfirandet i bland annat Västerås, Varberg och Eskilstuna blivit, uppger Sveriges Radio P4

Raketer på eftermiddagen

I Göteborg har det inte hållits något officiellt firande av tolvslaget sedan 2017, då det som brukade hållas på Götaplatsen lades på grund av stök med fylla och okontrollerad raketskjutning. Mycket talar för att även det fyrverkeri som Göteborgsposten brukar bränna av över Göta Älv redan klockan 17, och som brukar locka stora mängder åskådare, ställs in i år. Beslutet ska ha fattats efter överläggande med smittskydd Västra Götaland. 

Malmö stad, som 2019 hälsade det nya året med fyrverkeri både vid Nyhamnen och Stortorget, har ännu inte bestämt hur det kommer bli i år.

Privata tillställningar

Om inte smittspridningen upphör lär inte heller privata nyårsfiranden kunna ske som vanligt när 2021 ska hälsas välkommet.

Så här säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors om det stundande jul- och nyårsfirandet:

– Man får sikta in sig på att det blir i ett mindre sällskap. De allmänna råden som gäller för hela landet, att avstå sociala sammanhang, de kommer definitivt att gälla.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy