onsdag 19 jun, 2024

Över hundra temakryssningar nästa år 

Dela

Foto:Viking Line

På Viking Lines fartyg arrangeras rekordmånga specialkryssningar nästa år, över hundra stycken. Temat varierar från champagne till stand up och från olika musikgenrer till mode.

Just nu är suget särskilt starkt efter avslappnade och jordnära teman så som handarbete  och trädgårdsskötsel.

När biljetterna släpptes till Kaija Koo-specialkryssningen på Viking Grace i maj nästa år såldes alla 2 000 biljetter slut på två timmar. Nästan lika snabb gäller det att vara om man vill få plats på Viking Lines specialavgångar till Visby nästa sommar – förra sommaren var alla fyra avgångarna slutsålda.  

Förutom artister och sällsynta destinationer lockas resenärerna också allt oftare av olika teman, som intar hela fartyget eller exempelvis konferensavdelningen. Nästa år arrangerar Viking Line över hundra specialkryssningar, vilket är nytt rekord för rederiet. Till de här avgångarna väntas totalt över 60 000 passagerare. 

”Det är alltid en fantastisk stämning på våra specialkryssningar, och de vidgar folks föreställningar om hur en båtupplevelse ser ut. Till specialkryssningarna kommer man inte i första hand för att shoppa i taxfree eller beundra skärgårdsvyerna, utan för att njuta av program som byggts upp kring en gemensam passion och för att träffa likasinnade. För oss är specialkryssningarna ett fungerande sätt att nå målgrupper som inte är intresserade av traditionella kryssningsprodukter”, säger projektchef Jaakko Ahti, som är ansvarig för Viking Lines temakryssningar.

Specialkryssningar upplever en boom just nu, men Viking Line har arrangerat sådana ända sedan 1990-talet. För bara tio år sedan var måbra-teman av självhjälpstyp säkra dragplåster på specialkryssningarna: fokus låg då framför allt på fysiskt välmående och föreläsningar kring det. Pandemin lyfte emellertid fram mjukare teman och längtan efter handgripliga upplevelser.

”I och med coronan började en mer avslappnad uppfattning om välmående vinna terräng.” I stället för strikta rutiner och disciplin började folk leta efter annat som får dem att må bra – trädgårdsskötsel, matlagning och handarbete är bra exempel”, säger Jaakko Ahti.

”I våras åkte vi tillsammans med 150 passionerade handarbetsmänniskor till den legendariska handarbetsbutiken Karnaluks i Tallinn, och i höstas styrde vi till Sy- & Hantverksfestivalen i Stockholm. Båda resorna blev fullbokade på ett par dagar, likaså vår trädgårdskryssning till Estland. Vanligen har passagerarna händerna fulla av shoppingkassar  när de lämnar fartyget, men på trädgårdskryssningen kärrade de i land bärbuskar och sommarblommor.”

På musikfronten är 90-talsdans och rock det hetaste just nu. Också finsk hiphop och rap är på frammarsch, och i januari samlas Finlands främsta rapartister redan för andra gången på Viking Graces kryssning The Shipment. Men också musik av ett helt annat slag drar folk: Beatleskryssningen med Gabriella samlade tre generationer av fans – där fanns också ungdomar vars mor- och farföräldrar hade lyssnat på Beatles.  

”Jag tror att tänkandet i ålderskategorier kommer att försvinna helt och hållet i framtiden, så att själva temat blir det viktigaste. Vem som helst mellan tjugo och nittio år kan vara intresserad av fina årgångsviner, trädgårdsresor eller metal-musik.”

Specialkryssningar vintern och våren 2024 

Helsingfors–Stockholm

  • Vinkryssning från Helsingfors till Stockholm 7–9.12.2023
  • Rockabilly-kryssning från Helsingfors till Stockholm 26.1.2024
  • BTS goes Stockholm! 60’s-musik från Helsingfors till Stockholm 16–18.3.2024

Helsingfors–Tallinn

  • Retropenus 90-tals partykryssning – de bästa 90-talslåtarna på Viking XPRS minikryssning 18.11.2023
  • Eurovision Cruise-minikryssning 9.12.2023
  • Finlandssvensk danskryssning till Tallinn 13.12

Åbo–Stockholm

  • The Shipment – Den moderna rapmusikens största kryssning på Viking Grace 13–14.1.2024
  • Flame Jazz Cruise 23 på Viking Grace 3.2.2024
  • Whiskykryssning från Åbo på Viking Grace 22.3.2024

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy