torsdag 23 maj, 2024

Resebolagen satsar på tågresor Fler vill ta tåget för att skona miljön

Dela

Klimatdebatten är intensiv och allt fler vill ta tåget istället för flyget för att skona miljön. 
Då satsar resebolagen på tågresor. 

Tidskrävande, dyrt och komplicerat. Så kan tågresandet genom Europa beskrivas. Men även avkopplande, miljövänligt och upplevelserikt. 

Enligt en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av resebyrån Resia svarar 50 procent av svenskarna att det som i dagsläget hindrar dem från att ta tåget istället för flyget på resor utomlands är att det tar längre tid. Det kräver fler semesterdagar att ta sig samma sträcka som man tidigare gjorde med flyg. 

Få vill betala mer för tåget

Dessutom är det oftast mycket dyrare att ta tåget. Enbart 6 procent av svenskarna är villiga att betala någon tusenlapp mer för en tågbiljett än en flygbiljett. 

– Att tåget i dagsläget tar längre tid än flyget när man reser utanför landets gränser är svårt att påverka. Men om man istället har med i beräkningen att man får en massa upplevelser på väg till slutdestinationen blir det förhoppningsvis en enklare ekvation. Att till exempel kunna kombinera en resa till Medelhavet med ett stopp i Paris på vägen dit och i Berlin på vägen hem är en fantastisk möjlighet som fler svenskar borde överväga , säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Nu börjar resebyrån sälja Interrailkort som gör det möjligt att resa fritt på järnvägarna mellan de europeiska länderna. Interrailkortet omfattar 29 länder inom Europa och en utresa och returresa till Sverige är inkluderat. 

Tanken är att Resia i framtiden ska kunna erbjuda arrangerade tågresor. 

Ökad efterfrågan på tågresor

– Vi har ett hållbarhetsråd som jobbar med bland annat tågresor. Vår förhoppning är att vi i framtiden ska kunna erbjuda någon typ av tågcharter. Anledningen till att det tar tid är att det fortfarande är komplicerat att ta tåget genom Europa. Vissa länder måste man befinna sig i för att kunna boka biljett, andra godtar bara pappersbiljetter, säger Lina Eklund.

Ett resebolag som redan har börjat med tågcharter är Ving. I höst kan man åka tåg från Stockholm till Davos i Schweiz. Det är ett samarbete mellan Ving, resebyrån tågbokningen.se och guideföretaget Systrar i bergen. Tågresan söderut tar ungefär 26 timmar med byten och går via Köpenhamn, Hamburg, Basel, Landquart och Davos. Resan där även boende och lokala transporter ingår kostar från 14 995 kronor. 

– Ving har arrangerat semesterresor i över 60 år och hade senast tågresor i programmet 2010. Vi märker av den ökade efterfrågan på resor med tåg och är nu glada över att kunna presentera premiärresan till de vackra bergsmiljöerna i närheten av Davos, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving.

Tågsemester i sommar

SJ som också har märkt av en ökad efterfrågan på tågresor i Europa har tagit fram en digital lösning för kunder som vill boka utlandsresor. 

– Vi räknar med att de som vill åka på tågsemester i sommar ska kunna använda den nya tjänsten, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ, till SVT.

Nyligen startades tågreseförmedlingssajten tagsemester.nu där man kan boka gruppresor med tåg i Europa.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy