söndag 19 maj, 2024

Shoppingsugna turister jublar över svag krona

Dela

Foto:visitstockholm

Turistsäsongen närmar sig med stormsteg och intresset för Sverige har aldrig varit större bland utländska besökare.

”Den svenska kronkursen borgar för en bra turism”, säger Patrick Höijer, Sverigechef på Nets.

Utländska turister spenderade 7,3 procent mer 2018, än året innan. Enligt Nets har antalet utländska gästnätter ökat flera år i rad och bidragit till intäkter på flera hundra miljarder kronor. Sommaren 2019 väntas också bli en köpfest där toppen förutspås nås andra halvan av sommaren. 

”Vi ser att det är en fortsatt positiv trend. Juni till augusti är de bästa månaderna, tillsammans med december”, säger Patrick Höijer, Sverigechef på Nets.

Genom kortdata från betalningsterminaler, kan betallösningsbolaget Nets läsa av omsättningen från utländska kort inom ett antal olika kategorier inom handeln. 

Mätningen görs för andra året i rad och visar att ökningen sker främst i storstäderna.

”Det är viktigt för handlarna att förstå trenderna och de här turistgrupperna, vi får mycket frågor om det här”, säger Patrick Höijer.

Norrmännen är den turistgrupp som totalt spenderar mest i Sverige. De har stark köpkraft i livsmedelsbutikerna, men även flest övernattningar i Sverige. Snittköpet för norrmännen i fjol låg på 472 kronor. 

Amerikanerna är på andra plats och har ökat sin omsättning med 10 procent jämfört med föregående år. De är den största gruppen när det gäller omsättning på hotell och turistattraktioner.

I Nets undersökning ingår inte att granska den svenska kronkursens påverkan, men Patrick Höijer tror att den spelar in. 

”Nu spekulerar jag lite, men styrkan i dollarn för amerikanerna och euron för tyskarna, gör så klart att deras köpkraft går upp av bara det.”

Och han fortsätter att spekulera.

”Jämför man med den danska kronan så är det ’all-time-high’ nu och även finnarna, som är en stor turistgrupp, kommer att ha fantastiska förutsättningar att handla i Sverige. Jag tror att den svenska kronkursen gynnar turismen i Sverige ganska rejält. ” 

Även om norrmännen leder den totala omsättningen så är britterna den grupp som har ökat sin konsumtion mest i Sverige, med hela 29 procent, jämfört med föregående år. 

Britterna sprider sitt spenderande jämnt men bidrar också starkt till hotell och turistnäringen. 

Högsta genomsnittliga summorna står dock kineserna för, som hade ett snittkvitto på 1722 kronor och är starka inom detaljhandeln. De har ett annat spenderingsmönster än de andra turistgrupperna, enligt Patrick Höijer.

”De köper dyrare saker, mer lyxprodukter. När den kinesiske turisten väl handlar spenderar de fyra fem gånger mer än norrmannen eller tysken”, säger han.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...
Rånäs Slott har precis mottagit den prestigefyllda Travellers' Choice-utmärkelsen från Tripadvisor! - Det känns verkligen fantastiskt att...
Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av sig kläderna, men borde du...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy