onsdag 22 maj, 2024

Skyfall och åska över stora delar av Sverige

Dela

På flera håll har det skett översvämningar, bland annat i Mora i Dalarnas län.

Under dagen har det dragit över rätt rejält område med både åska och kraftiga skyfall i Mora, Norra Dalarna. 

– På en matvaruaffär var det översvämmat både inne i butiken och i garaget under. Det var så pass mycket så att man inte klarade av att hantera det själv utan vi behövde komma dit dels med vattendammsugare men även med våra pumpar, säger Johan Szymanski, räddningschef för Brandkåren Norra Dalarna.

En front har passerat över södra Sverige under förmiddagen och rör sig nu upp mot mellersta och norra delarna av landet. 

Mest har det fallit i Mora och Gävle – 24,2 mm respektive 18 mm.

Just nu rör sig en del regnskurar med kraftig åska över Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Väster- och Norrbottens inland. 

– Det börjar avta i de sydliga delarna där vi har haft risker utfärdade. Till exempel, i Östergötland och även i Sörmland, Västmanland och Uppsala län kommer det att avta allt mer under resten av eftermiddagen och kvällen, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy