fredag 24 maj, 2024

Stordalens bolag i lönestrid med Unionen – 170 jobb hotade

Dela

Foto:ving.se

Reseföretaget Vinggruppens flygbolag Sunclass Airlines, numera ägt av Petter Stordalen, befinner sig i förhandlingar med facket. Företagets bud: Sänk lönerna med 20 procent annars hotar uppsägning. Facket sätter hårt mot hårt. 

Reseföretaget Vinggruppens flygbolag Sunclass Airlines inleder MBL-förhandlingar med Unionen om framtiden för 170 till 180 kabinanställda. Företaget kräver att de anställda sänker lönerna med 20 procent – annars hotar uppsägning. 

Från fackförbundet Unionen har beskedet hittills varit nej. 

På onsdagen kallade bolaget till MBL-förhandling, enligt Sunclass Airlines kommunikationschef Lisbeth Nedergaard till Di. 

”Bolaget kallar till MBL och hänvisar till möjligheten att säga upp medarbetare. Det är för att Unionen har valt att säga nej till förslag om lönesänkningar”, säger hon. 

De anställda får inte behålla jobbet med mindre än att fackförbundet backar från sitt nej, enligt kommunikationschefen. 

Men från Unionen är motståndet hårdnackat. 

”Unionens generella inställning är att vi inte går med på lönesänkningar. Detta beror på att det får stora negativa konsekvenser för de anställda i längden”, skriver pressekreterare Erik Wirkensjö och pekar på risken för en lägre sjukpenning, a-kassa, pension, tjänstepension, inkomstförsäkring och även en lägre statlig lönegaranti vid en eventuell konkurs.  

Enligt Lisbeth Nedergaard gäller den föreslagna 20-procentiga lönereduktionen tills vidare. 

Totalt är 1.200 personer anställda i Sunclass Airlines i Sverige, Finland, Danmark och Norge. I alla länder utom Sverige har bolaget slutit överenskommelser om lönesänkningar i samma storleksordning med fackförbunden, enligt Lisbeth Nedergaard. 

”Olika länder har olika system och de låter sig inte enkelt jämföras”, kontrar Unionens Erik Wirkensjö, som pekar på att facket är berett att förhandla om korttidsarbete med statligt stöd. 

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy