måndag 24 jun, 2024

Svensk Pilotförening om SAS sparpaket: Vi kommer att agera

Dela

Svensk Pilotförening befarar att SAS nya sparpaket försämrar den redan ansträngda relationen mellan facket och ledningen.  

Relationen mellan Svensk Pilotförening och SAS  ledning är redan ansträngd. Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen av fackföreningen, tror att det besparingspaket som nu läggs fram av ledningen kommer försämra relationen ytterligare.

Svensk Pilotförening anser bland annat att SAS sedan länge arbetar aktivt med att ersätta tidigare anställda piloter med nyanställda piloter som inte fått möjlighet att organisera sig fackligt där man vill. 

”Genom sitt agerande har SAS ledning helt underminerat den svenska modellen. Man respekterar inte ingångna avtal och man respekterar inte den lagstiftning som finns. Vad jag förstår av dagens kommunikation kommer sparpaketet accelerera den här negativa processen ytterligare. Det är något vi inte kan acceptera”. 

Kommer Svensk Pilotförening att agera på dagens besked? 
”Självklart kommer vi att agera. Vi har kollektivavtal som löper ut den sista mars och vi har nu pågående rättsprocesser på gång i alla SAS tre länder gällande de brott mot kollektivavtal och lagar som vi anser att SAS ledning begått. Vi kommer att göra det vi kan för att våra medlemmar ska få behålla de rättigheter och den anställningstrygghet som vi tycker att man ska kunna räkna med på den svenska arbetsmarknaden.”

Martin Lindgren säger att tisdagens besked om besparingar från ledningen var väntade och en naturlig konsekvens av rådande omständigheter.

”Det är klart att pandemin orsakat stora problem för branschen som helhet och SAS som företag. Vi kommer ur en vinter med omikron där skulderna ökat ytterligare. Företaget måste vidta åtgärder. Det är så klart något vi välkomnar. Ägarna och ledningen måste ta ansvar för att företaget ska ha konkurrensmöjligheter in i framtiden.”

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy