måndag 27 maj, 2024

Torghatten vann Koster-kontrakt

Dela

Torghatten har vunnit sitt första färjekontakt i Sverige. Torghatten ska köra linjen Koster-Strömstad, från december 2025 och två nya elfärjor ska byggas.

Trafikbolaget Västtrafik offentliggjorde i veckan att Torghatten AB har vunnit anbudet för sträckan Koster-Strömstad. Avtalstiden är på 15 år. Torghatten ska bygga två nya elfärjor för att köra denna linje. Därmed ökar Torghatten sin gröna flotta ytterligare.

Detta blir den första upphandlade linjesträckningen som Torghatten driver i Sverige.

– Det här är en fantastisk dag för oss på Torghatten! Vi har under en tid arbetat för att få fotfäste i Sverige och Koster-Strömstad blir utgångspunkten för oss, säger vd för Torghatten AB, Stein Andre Hergistad-Olsen.

I samband med det nya avtalet kommer Torghatten att bygga två nya elfärjor, båda med en kapacitet för 248 personer. Dessa färjor byggs för 100 procent eldrift.

– I Norge har färjenäringen tagit stora kliv mot en grön omställning och som Norges största färjerederi har vi en gedigen kompetens inom elfärjor och lågutsläppsteknik. Vi ser mycket fram emot att erbjuda passagerarna helt nya, klimatvänliga färjor mellan Koster och Strömstad, säger Herigstad-Olsen.

Utöver det nya kontraktet för Koster-Strömstad trafikerar Torghatten Zeam, den självkörande och elektriska stadsfärjan MF Estelle, i Stockholm. Torghatten har en uttalad strategi att etablera sig som en solid färjeoperatör i Sverige.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Intresset för att åka på sin första kryssning är större än någonsin. Det visar statistik...
Levererades av Tallink Grupps fartyg Superfast IX, som för närvarande heter Atlantic Vision, åter till...
Finnlines VD Tom Pippingsköld kommenterar delårsrapporten: "Årets första kvartal var utmanande men Finnlines lyckades navigera sig...
En man i 35-årsåldern som jobbar på ett kryssningsfartyg greps i tisdags i Alaska, anklagad...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy