fredag 21 jun, 2024

Uniper och Sasol ecoFT i gemensamt initiativ för tillverkning av hållbart flygbränsle genom projektet SkyFuelH2

Dela

Processen för att tillverka hållbart flygbränsle

Uniper har skrivit under en avsiktsförklaring med Sollefteå kommun för att, tillsammans med Sasol ecoFT, vidare undersöka möjligheterna att etablera ett unikt industriprojekt för hållbart flygbränsle i Långsele, Sollefteå. Projektet, som går under namnet SkyFuelH2, har som ambition att etablera den första produktionsanläggningen i sitt slag för att bidra till omställningen av flygbranschen. 

– Sverige ligger i framkant i den gröna och digitala omställningen av näringslivet och industrin vilket skapar nya jobb med schysta villkor i hela Sverige. SkyFuelH2 är ytterligare ett exempel på hur omställningen kan skapa jobb och framtidstro, detta är ett viktigt steg för Långsele, Sollefteå, Sverige och vår flygbransch, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

I ett nytt samarbete med Sasol ecoFT, världsledare inom en teknik som kallas Fischer-Tropsch, är ambitionen att för första gången använda tekniken i industriell skala för att tillverka hållbart flygbränsle. Bränslet tillverkas genom att kombinera kol från biomassa och förnybar vätgas.

– SkyFuelH2 handlar om att hela Sverige ska leva, och leva hållbart. För att nå våra klimatmål krävs höga ambitioner och stora investeringar. På Uniper ser vi fram emot att tillsammans med Sasol ecoFT vara en del av arbetet för en hållbar flygbransch och den norrländska industrirevolutionen genom ambitionerna med SkyFuelH2, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige. 

– På Sasol ecoFT är vi stolta över att samarbeta med Uniper i SkyFuelH2. Vi är glada över att bidra med vår 70 år långa erfarenhet av att utveckla högklassig teknologi och applicera vår beprövade Fischer-Tropsch-teknik och ”Power-to-Liquid”-process för tillverkningen av hållbart flygbränsle, och därmed bidra till en klimatsmartare värld, säger Fleetwood Grobler, vd och koncernchef Sasol. 

Bidragande till valet av Långsele och Sollefteå för SkyFuelH2 är kommunens stora tillväxtambitioner, områdets tillgång till förnybar el och passande markområden, samt bygdens långa industrianor.

I och med avsiktsförklaringen fortsätter nu arbetet tillsammans med Sollefteå kommun för att utforska möjligheterna att etablera SkyFuelH2.

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy