söndag 19 maj, 2024

Utrikesministern: UD:s reseavrådan kan hävas i förtid

Dela

Avrådan mot alla resor utomlands ligger fast till den 15 juli – men kan komma att hävas innan det, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Den som trotsar rekommendationen kan inte räkna med någon hjälp från utrikesdepartementet om det uppstår problem på resan.

Från och med mitten av juni är det fritt fram för alla utan symtom på covid-19 att åka runt i Sverige. Men när det gäller resandet utanför landets gränser ligger den tidigare rekommendationen från utrikesdepartementet fast – trots att många länder i världen nu öppnar för turister.

Men beslutet kan komma att hävas innan den 15 juli, enligt utrikesminister Ann Linde.

”Vi följer utvecklingen noga och det kan ändras om vi gör en annan bedömning. Men som det ser ut i dag så ligger vår avrådan fast”, säger Linde till TT.

SAS kommer dock att börja flyga till destinationer kring Medelhavet i slutet av juni – trots UD:s avrådan. Linde svarar inte på frågan om vilka risker hon ser med det, utan konstaterar att ansvaret ligger hos den enskilda resenären.

”Det är en avrådan och inget förbud mot att resa. Det är upp till varje resenär att själv göra bedömningen om den vill resa trots avrådan. Varje människa får ta sitt ansvar”, säger hon.

”Men eftersom vi har en avrådan så kan man inte räkna med UD:s hjälp om något skulle hända.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy