måndag 20 maj, 2024

Vägglöss sprider sig på tåg och flygplan

Dela

Sanering av vägglöss blir allt vanligare på kollektiva färdmedel som båtar, tåg och flygplan, enligt saneringsfirman Anticimex.

Hotell och lägenheter är fortsatt värst drabbade, men saneringsfirman Anticimexmärker av en ökning av förfrågningar om att sanera bland annat tåg och flygplan, rapporterar P4 Stockholm.

Resistent mot medel

En anledning till att skadedjuret breder ut sig är att lössen blivit resistenta mot flera bekämpningsmedel, berättar Anticimex skadedjursexpert Håkan Kjellberg.

– Vägglusen lever i väldigt slutna samhällen där anlagen sprids väldigt fort till omgivningen. Resistensen har på så sätt spridits till väldigt många individer, säger han till TT.

Men det finns alternativ till starka kemikalier.

– Värme framför allt, men också ånga och kisel. Även andra bekämpningsmedel som har en mer uttorkande effekt är bra alternativ.

Här för att stanna

För 20 år sedan var den art av vägglöss som trivs bland människor nästan utrotad. Men i takt med ökat resande och resistens har den spridit sig alltmer. Den här gången är den här för att stanna, enligt Håkan Kjellberg som samtidigt tror att spridningen går att stoppa.

– Det viktiga är att inte agera i panik genom att slänga ut möbler. Då ökar bara spridningen. Jag förstår att det är äckligt med vägglöss, men de sprider ingen smitta och kommer inte att jaga dig.

Fakta: Vägglöss

  • En vuxen vägglus är cirka 4–5 millimeter lång. Den har en bred, oval och tillplattad kropp.
  • Dess kropps övre yta är täckt med kort gyllengult hår, varför den kan se randig ut.
  • En tom vägglus är nästan genomskinlig medan en vägglus som har sugit blod är ljust gul eller brun.
  • Tecken på vägglusangrepp är blodfläckar på sängkläderna och en distinkt, söt och främmande lukt.

Källa: Anticimex-TT

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy