lördag 25 maj, 2024

Dyrare utlandssemestrar för svenskarna i år – hit ska du resa!

Dela

Den svaga svenska kronan gör att svenskarna behöver åka långt för att kunna uppleva en billigare sommarsemester. Många hushåll har en mer ansträngd ekonomi än på många år och när sommaren står för dörren kan det vara klokt att se sig om efter ett resmål som inte tömmer plånboken.

Det senaste året har den svenska kronan försvagats rejält mot de flesta valutor runt om i världen. Det är få länder där kronan stärkts om man tittar på valutakurserna. Bland länderna där svenska kronan blivit starkare hittar vi Argentina, Libanon, Turkiet, Colombia, Albanien, Mexiko och Polen.

– Vi svenskar tenderar att vilja njuta av sin sommarsemester i södra Europa där vi kan få sol och värme. Men väljer man Europa i sommar kommer man få en klart dyrare upplevelse än på många år. Tittar man på vad en varukorg kostar i euroländerna får man räkna med en ökning på ca 5 procent sedan förra sommaren, säger Jennie Sandén privatekonom Danske Bank Sverige

Bara 4 länder i världen har egentligen blivit billigare att semestra i
För att få en mer rättvis bild behöver man även ta hänsyn till hur ländernas inflation har utvecklats. Och då ser utvecklingen aningen mer deprimerande ut. Det är enbart fyra länder i världen som svenskarna kan resa till där man upplever att det blivit billigare, det vill säga där svenskarnas köpkraft har ökat. Länder där det är billigare att semestra i år med svenska kronor på fickan är – Libanon, Chile, Japan och Tjeckien.

– Det är kanske inte de länder som står överst på svenskars topplista där man tänkt spendera sina sommarveckor. Men jag kan konstatera att exempelvis Japan som har varit väldigt dyrt att semestra i faktiskt nu ser betydligt mer prisvärt ut, säger Jennie Sandén.

Foto: Danske bank

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Norge stänger gränsen för ryska turister och nu ska bara ryska medborgare med "särskilda anledningar"...
Många turister besökte Stockholm i samband med Taylor Swifts konserter. Det syntes inte minst på...
Crown and Champa Resorts (CCR) utökar sin närvaro i lyxsegmentet med sin senaste renovering, Veligandu...
Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy