lördag 20 apr, 2024

Ethiopian börjar flyga dagligen från Stockholm

Dela

Foto: Ethiopian Airlines

Nordens snabbaste och rakaste flygförbindelse till Afrika går med Ethiopian Airlines, medlem av Star Alliance. Dessutom utan tröttande tidsskillnader. Ethiopian Airlines linje Oslo-Stockholm-Addis Abeba är en pålitlig linje, som flugits genom hela pandemin, oftast med Boeing 787 Dreamliner. Från och med 1 juni går flygningarna dagligen.

Efterfrågan från nöjda kunder har ökat snabbt under våren. Det är därför vi nu, med stor glädje, snabbt utökar linjen Oslo-Stockholm-Addis Abeba till dagliga turer”, säger Wogayehu Terefe, Area Manager på Ethiopian Airlines i Stockholm. 

Ethiopian är Afrikas överlägset största operatör av Dreamliners och drar nu även upp i rankingen, som ett av de bolag som har flest hypermoderna Airbus A350, för de längsta linjerna. När andra flygbolag skjutit upp leveranser och minskat flottan, har Ethiopian tagit emot fem nya A350, även under pandemin.

Genom att tidigt under pandemin konvertera 25 passagerarplan för frakt kunde Ethiopian Airlines bli en nyckelaktör av medicinsk utrustning, t ex 150 miljoner vaccindoser till Afrika. Frakttrafiken gav bolaget en avsevärd vinst även 2021, vilket gjorde att man kunde upprätthålla viktig trafik för människor och gods. Fortsatt är Ethiopian Cargos tolv rena fraktflygplan en viktig och vinstgivande del av koncernen för framtiden, genom en besvärlig tid. Nu blir man också det näst första bolaget i världen att beställa helt ny Boeing 777X i full fraktversion, i fem exemplar med superlång räckvidd.

Addis Abeba är navet vidare till 127 destinationer i 81 länder, vilket gör Ethiopian Airlines till fjärde bolag i världen vad gäller antal destinationer, fler än många kända storbolag Ethiopian är också femte största bolag i världen på nya Airbus A350, med 18 i flottan och snittåldern 3,1 år. De är inredda för 30 i affärsklass och 313-325 i ekonomiklass. De 27 Boeing 787 Dreamliner är fem år i snitt.

Ethiopian Airlines hör till de 20 största flygbolagen i världen och med 67 destinationer i Afrika ökar det fortsatt marknadsandelarna, under sin slogan ”The New Spirit of Africa”. Två gånger har man de senaste åren av Skytrax utsetts till ”Best Airline Staff Service” och fyra gånger till ”Best Airline in Africa”. 2017 fick man ”Four Star Certification” samtidigt som man växte, med vinstökning på 25%, i sju år i rad. Givetvis har pandemin utsatt Ethiopian Airlines för påfrestningar, som för alla andra. De så vanliga nedskärningarna har uteblivit.  

Därför kunde även passagerartrafiken hållas uppe, vilket också gjorde Ethiopian Airlines till ”Best African Airline 2021” enligt Business Travel Award. Trafiken på Stockholm och Oslo har fortsatt under hela pandemin Ethiopian Airlines ställning som största Afrikanska flygbolag stärktes även 2021.

Genom delägarskap och allianser med fler flygbolag, senast i Zambia och Demokratiska Republiken Kongo har Ethiopian befäst sin ställning som pan-afrikanskt, med  bekväma anslutningar till bolagets stora nät mot Asien, samt Syd-och Nordamerika.

Givetvis kom framgången inte över en natt. men bolaget har vuxit kontinuerligt under sina 75 flygande år. Ethiopian är statligt, men har alltid fattat självständiga kommersiella beslut, vilka byggt tillväxt och vinst. Ethiopian Airlines är landets största och mest populära företag att jobba i. En egen flygakademi utbildar piloter, kabin, flygtekniker och markpersonal. En medveten satsning på kvinnor har lett till en ledande ställning vad gäller kvinnliga piloter och flygtekniker, det senare närmast helt unikt.

Inom Skandinavien flyger dessutom Ethiopian Airlines lokalt på linjen Stockholm-Oslo-Stockholm, med en tidig morgonavgång mot Oslo och en bekväm tidig kvällsavgång tillbaks till Stockholm med fortsättning direkt Addis Abeba över natten. Dreamlinern som normalt används har konfigurationen 24 affärsklass och 246 i ekonomiklass, med något fler affärsklass i den större 787-9.

Ethiopian Airlines återupptar nu även leveranserna av 25 beställda Boeing 737-8 som ska komplettera främst Afrikatrafiken, där man idag använder Boeing 737-800, samt en av världens största flottor av Bombardier Q-400, drygt 30 stycken, som passar extra bra för Afrikas många hot and high flygplatser och långa avstånd.

Enligt Pressmeddelande

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy