lördag 25 maj, 2024

Leasingjätte: Flygindustrin väntas bli lönsam på global nivå i år

Dela

Flygindustrin fortsätter återhämta sig och väntas bli lönsam på global nivå igen i år, enligt Avolon, en stor aktör på den globala marknaden för leasing av flygplan.

Leasingjätten skriver i en färsk rapport att flygandet redan i juni kan ha lyft till nivåerna före pandemin slog till 2020.

Tillväxten tog fart redan 2022, med ett lyft för passagerartrafiken med 70 procent. Men i fjol var det mest Europa och Nordamerika som ökade. Nu kommer Asien att vara pådrivande, bland annat med draghjälp från de slopade covid-19-restriktionerna i Kina, enligt Avolon.

Samtidigt varnar Avolon för att utvecklingen kan bromsas av det dåliga utbudet av nya flygplan, då tillverkningen inte hänger med uppåt.

”Efterfrågan på resor är inte längre en begränsande faktor för återhämtningen, utan det är flygbolagens förmåga att få upp nya flygplan i luften”, skriver Avolon i ett pressmeddelande.

För hela flygindustrin räknar Avolon med vinster på omkring 4,7 miljarder dollar i år.

Under 2020 och 2021 uppgick förlusterna totalt till 180 miljarder dollar för flygindustrin, enligt Avolon. Under 2022 var industrin i närheten av ett nollresultat.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Östeuropeiska lågprisflygbolaget Wizz Air redovisar ökande omsättning under räkenskapsåret 2023/2024 jämfört med samma period året...
En 73-årig man omkom och över 80 skadades i kraftig turbulens under en flygning på...
SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy