lördag 13 apr, 2024

Lufthansa-personal går ut i varningsstrejk på onsdag

Dela

Foto:wikipedia.org

På onsdag går Lufthansas markpersonal ut i en heldagstrejk till följd av en lönekonflikt. Det meddelar fackförbundet Verdi, rapporterar Reuters.

Strejken drabbar även Lufthansas samarbetsföretag inom Star Alliance. Men den får på sin höjd en ”begränsad påverkan” för SAS, enligt bolagets pressavdelning. 

Strejken innebär ytterligare inställda flyg och förseningar. Markpersonalen utför arbeten som att skjuta tillbaka flygplanen från gaten så de kan lyfta samt flygplansunderhåll.

Verdi beskriver det som en ”varningsstrejk” i ett pressmeddelande. Den kommer att pågå i drygt ett dygn, från klockan 03.45 på onsdagen till och med torsdag morgon den 28 juli klockan 06.00. Strejken påverkar tyska flygplatser som Frankfurt, Düsseldorf och Berlin. 

Att Lufthansas markpersonal går ut i strejk drabbar inte bara det tyska bolaget utan även dess partners inom Star Alliance. Logistik är ett samarbetsområde inom flygbolagsalliansen, där bland annat SAS är medlem.

”Vi har sett att det kommit ett strejkvarsel och vi jobbar med att analysera om det eventuellt påverkar våra flygningar”, säger Tonje Sund på SAS pressavdelning till Di.

”Men vi har endast två flygningar från Frankfurt-flygplatsen den dagen så oavsett är det en begränsad påverkan”, fortsätter hon. 

Fackförbundet Verdi krävde förra månaden en löneförhöjning med 9,5 procent för omkring 20.000 anställda. De anställda pressas av inflationen och måste arbeta övertid på grund av personalbristen, enligt Verdi.

Ledningen lade fram ett erbjudande 13 juli som Verdi anser otillräckligt. Arbetstagarna ”behöver snarast mer pengar och de behöver hjälp, för sig själva och för passagerarna”, sade Verdi:s vice chef Christine Behle i måndagens uttalande.

Nästa förhandling mellan parterna kommer att äga rum den 3 och 4 augusti.

Källa: FinWire-Di

Dela

Relaterade inlägg

Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....
Tyska Lufthansa ställer in sina avgångar till och från Irans huvudstad Teheran under torsdagen, med...
Finnair lägger till fler avgångar per vecka till Japan och öppnar en ny rutt till...
Flygbolaget SAS skjuter upp räntebetalningar på totalt drygt 400 miljoner kronor som förfaller i slutet...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy