söndag 19 maj, 2024

Njut av solen – snart kommer ruskvädret tillbaka

Dela

Passa på att lapa sol i dag och i morgon. Snart lyser den med sin frånvaro. På onsdag drar ruskväder in västerifrån och för med sig mer regn och åska.

Solen och sommaren gjorde comeback i helgen i Sverige. Och den fortsätter, i ett par dagar till.

– I Götaland och Svealand blir det som varmast. I början av veckan kan temperaturen nå upp till 30 grader, varmast i Svealand blir det förmodligen i de östra delarna, säger meteorolog Per Holmberg på Foreca.

– Den här varmare luften har bara kommit upp till södra Norrland under måndagen och det är fortsatt svalt i norra Norrland. Först under tisdagen kommer värmen till norra Norrland med temperaturer på 20–25 grader.

Trots att det regnat en del de senaste veckorna går SMHI ut med varning – om risk för skogsbränder i Östergötland, Kalmar län och Skåne.

Dessutom varnar SMHI för höga temperaturer i Halland till och med i morgon, där väntas den maximala temperaturen överstiga 26 grader. Malmö får enligt prognosen 29 grader i dag, medan Gävle och Norrköping ser ut att få runt 27 grader varmt i morgon.

För den som har tagit sen sommarsemester är det kanske en dröm. Men redan på onsdag drar ett nytt lågtryck in.

– Värmen ligger kvar i de östra delarna av Götaland och Svealand, men i väster ser det ut som att det kommer in kallare luft och också förmodligen ganska kraftig åska under onsdagen. Under torsdagen kommer det även in över Norrland.

Även om det ser ut att bli ruskväder i hela landet är det framför allt i södra Svealand och Götaland som risken för åska är störst.

Misströsta inte i vätan som är på väg in över oss, redan till helgen kan det torka upp.

– Ja, jag ser tendenser på att högtrycket växter tillbaka mot slutet av helgen, säger Per Holmberg.

Men hur mycket vi än försöker värja oss är september och hösten obevekligen på väg. I delar av norra Sverige har den redan anlänt.

– Ja, det har faktiskt blivit höst i Dalafjällen, egentligen hela vägen upp till Treriksröset. Fast det är bara delar av den sträckan, säger Per Holmberg. 

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy