torsdag 18 apr, 2024

Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Dela

Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Norwegian firar i dag att det är exakt 20 år sedan bolaget började flyga. Sedan starten har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. 

Den 1 september kl. 14.00 år 2002 lyfte första Boeing 737-planet från Oslo till Bergen och är startskottet för flygbolaget Norwegian. Under de senaste 20 åren har bolaget välkomnat över 300 miljoner passagerare ombord. Av dessa 300 miljoner passagerare har över 60 miljoner rest med Norwegian till och från samt inom Sverige. 

Norwegian har i dag över 4000 anställda. Huvudmarknaden är Norden med ett stort linjenät mellan Norden och resten av Europa. År 2002 trafikerade Norwegian fyra inrikeslinjer i Norge och har den här sommaren flugit 280 linjer till 108 destinationer. Från Sverige flyger Norwegian till närmare 50 destinationer. 

– Norwegians utveckling de senaste 20 åren hade inte varit möjlig utan passagerarna och vi har fått positivt bemötande från dag ett när vi kom in på marknaden med ett tydligt mål; alla ska ha råd att flyga. Det var inte alla som gillade den nya konkurrensen men sedan dess har priset på flygbiljetter gått ned och Norwegian har gjort det möjligt för väldigt många att kunna resa. Så det är våra passagerare och medarbetare som vi framför allt kan tacka för att Norwegian är en 20-åring med framtiden för sig, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen. 

Vid starten 2002 flög Norwegian sju flygplan med cirka 300 anställda. Året därpå, som var det första hela verksamhetsåret, reste över 1,2 miljoner passagerare med Norwegian. Som jämförelse flög 2,2 miljoner passagerare med Norwegian bara under juli månad i år. 

20-årsjubileet firades på Oslo Gardermoen flygplats i samband med jubileumsflygningen till Bergen, exakt 20 år efter Norwegians allra första flygning. På plats för att gratulera var Norwegians grundare Bjørn Kjos, statssekreterare Jacob Bjelland från infrastrukturdepartementet i Norge och norska flygplatsoperatören Avinors koncernchef Abraham Foss.

Från vänster: Norwegians grundare Bjørn Kjos och koncernchef Geir Karlsen deltog båda två vid 20-årsfirandet på Oslo Gardermoen flygplats.

Kabinanställda har på sig samma uniformer som användes 2002. Här tillsammans med Norwegian koncernchef Geir Karlsen.

Alla passagerare ombord på jubileumsflygningen från Oslo till Bergen fick ett resepresentkort. Koncernchef Geir Karlsen pratar med passagerarna. 

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy