onsdag 29 maj, 2024

Snabbare och bättre kontroller på världens flygplatser men Sverige avvaktar

Dela

Snart behöver man inte lyfta ut plastpåsen med hygienartiklarna och sin dator ur handbagaget när man går igenom en säkerhetskontroll. På många större flygplatser runtom i världen införs nu 3D-metoder för att säkrare och snabbare scanna bagage. Men i Sverige dröjer beslutet.

I Storbritannien blir flygplatsen Heathrow först med att införa den nya 3D-utrustning som mer effektivt kan ge svar om otillåtna ämnen finns i bagaget.

Den nya scannern ”ser” igenom resväskan vilken typ av flytande vätska som finns och kan även ge en klarare bild av allt innehåll i bagaget. Personalen kan zooma in och rotera 3D-bilden för säkrare bedömning.

Slipper lyfta ut datorn

Därmed slipper man momentet med att lyfta ut laptops och hygienartiklar ur sitt handbagage för en separat undersökning vid säkerhetskontrollen.

I Storbritannien finns ett nationellt beslut att införa den moderna tekniken vid alla större flygplatser till år 2022 för att stärka landets position som global knutpunkt för handel och turism, enligt premiärminister Boris Johnson. Även i USA införs teknologin.

Men i Sverige finns inget beslut ännu.

”Stora investeringar”

– Vi analyserar nu på vilka av våra flygplatser man skulle kunna införa den nya 3D-tekniken men det handlar om stora investeringar, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Swedavia, som äger och driver tio av Sveriges flygplatser.

– Den nya tekniken ger personalen möjligheter till säkrare bedömningar. Det blir också smidigare och en bättre upplevelse för resenären, säger Mats Paulsson till SVT Nyheter.

Snabbare kroppscanning

Teknologin införs nu på flera flygplatser i Europa, bland annat i Geneve och på Shiphol i Amsterdam. Där vill man även investera i snabbare utrustning för kroppsscanning för att slippa manuella undersökningar och spara tid.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy