måndag 20 maj, 2024

Tågresandet ökade kraftigt i Swedish Lapland

Dela

Foto C-J Utsi.

Allt fler resenärer valde tåget i somras för sin resa till eller från Swedish Lapland.

Det står klart när SJ summerar sommaren. Både Kiruna och Narvik såg en positiv resandeutveckling med 14 respektive 20 procent mellan perioden juni till augusti. Enligt SJs ökade det totala resandet norrut med hela 12 procent jämfört med sommaren 2017, vilket i sin tur var en kraftig ökning jämfört med året dessförinnan.

– Vi märker att fler och fler väljer ett mer klimatsmart sätt att resa. Just sträckan Kiruna – Narvik är en av två sträckor som svenskarna helst vill resa. En otroligt vacker sträcka kantad av storslagen natur som resenärerna själva rankat som en av Europas vackraste tågsträckor, säger Camilla Bondareva, destinationsstrateg på Swedish Lapland Visitors Board.

Dagtåget mellan Kiruna och Narvik har bidragit till att stationen Låktatjåkka mellan Björkliden och Riksgränsen sett en fördubbling i antalet tågresenärer. Allt fler resenärer som tidigare valt bussen från Kiruna för sina dagsvandringar från fjällstationen Låktatjåkka, väljer nu istället tåget. SJ pekar på att tågresandet ligger i tiden och att satsningen på de nya dagturerna mellan Kiruna och Narvik har gett resenärerna större möjligheter att utforska både fjällen och naturen längs med Malmbanan.

– Tillsammans med SJ och övriga destinationer i regionen vill vi fortsätta jobba för att fler ska välja tåget även i framtiden, säger Camilla Bondareva, destinationsstrateg på Swedish Lapland Visitors Board.

Dela

Relaterade inlägg

Under december och januari ställdes 11.000 tåg in i Sverige varav 1.900 med SJ som...
På onsdag släpper SJ tågbiljetter för perioden 9 april till 3 juni. En tredjedel av...
SJ reducerar sin trafik på flera linjer fram till mars.  Anledningen uppges vara ”extrema snömängder...
Svenska fraktbolaget Green Cargo stoppar alla tåg ut på kontinenten, till följd av en tysk...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy