måndag 27 maj, 2024

Trafikverket får tillbaka järnvägsunderhållet

Dela

Regeringen fortsätter nu att stärka den statliga kontrollen av järnvägsunderhållet.

”Vi vill föra över hela basunderhållet av järnvägen till Trafikverket”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Socialdemokraterna gick till val på att öka det statliga greppet över järnvägsunderhållet. Trafikverket har redan fått i uppdrag att tydligare styra upp både leveransuppföljningar och underhållsbesiktningar av järnvägsunderhållet.

Nu vill regeringen ta ett steg till och helt föra över basunderhållet av järnvägen till Trafikverket. Definitionen av basunderhållet är att säkerställa den dagliga driften av järnvägens punktlighet och robusthet.

”Detta innebär att en del av Infranords verksamhet kommer att få föras över till Trafikverket så att de i egen regi bedriver basunderhåll”, säger Tomas Eneroth.

Infranord är ett statligt järnvägsentreprenadbolag som har i uppgift att underhålla och modernisera järnvägen.

”Vi genomför en stor satsning på järnvägsunderhåll. Vi ökar varje år järnvägsunderhållet med 1,34 miljarder kronor extra. Det är en mycket kraftig ökning av järnvägsunderhållet, vilket kommer att innebära stora utmaningar för dem som jobbar med järnvägsunderhållet.”

”Vi gör detta för att vi vill fullfölja det vi gick till val på med ökat statligt ansvarstagande för järnvägsunderhållet och för att vi bedömer att detta är en grundläggande förutsättning för att få bättre punktlighet och bättre stabilitet i vårt järnvägssystem med de kraftiga ökningar vi har framöver på järnvägsunderhållssidan”, säger Eneroth.

Förändringen kommer att innebära att Trafikverket får en väsentligt större andel av underhållet på järnvägssidan framöver. Men enligt Eneroth kommer det inte att påverka andra underleverantörer på marknaden, eftersom den ökar totalt till följd av regeringens ökade satsningar på underhåll.

Exakt när förändringen ska genomföras ska nu utredas, enligt Tomas Eneroth.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Ett elfel ställer till problem för tågtrafiken till och från Stockholms centralstation. Inledningsvis var det...
Under december och januari ställdes 11.000 tåg in i Sverige varav 1.900 med SJ som...
På onsdag släpper SJ tågbiljetter för perioden 9 april till 3 juni. En tredjedel av...
SJ reducerar sin trafik på flera linjer fram till mars.  Anledningen uppges vara ”extrema snömängder...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy