onsdag 24 jul, 2024

Viruset får Spaniens ekonomiska motor att skära ihop

Dela

Foto:fotoakuten.se

Spaniens viktigaste näring, turismen, förblöder i viruskrisen. Osäkerheten om framtiden är total. Först 2022 kan läget ha normaliserats, bedömer en expert.

Efter åtta rekordår i rad för Spanien som internationellt turistmål såg branschen fram mot 2020 med stor tillförsikt.

Nu står det klart att det här blir det värsta året hittills för turistindustrin, skriver El País.

Under påskveckan är normalt de spanska stränderna fullpackade. I år låg de öde.

Det nationella nödläget är förlängt till den 9 maj. Stränga restriktioner begränsar medborgarnas rörlighet. Gränserna är stängda och flygplatserna stilla.

Premiärminister Pedro Sánchez inpräntar att omstarten mot ett normalt liv blir en utdragen process, och inget som skiftar från en dag till en annan.

Spaniens är världens näst mest besökta turistland (efter Frankrike), enligt FN:s turismorgan UNWTO. Turismen är motorn i landets ekonomi. Den står för mer än tolv procent av bruttonationalprodukten.

Branschorganet Exceltur uppskattar de direkta och indirekta förlusterna på grund av virusutbrottet till 92,5 miljarder euro eller i runda svängar en biljon kronor.

Krisen har utlöst en lavin av avbokningar och inställda betalningar från researrangörer. Med noll intäkter och höga fasta kostnader vacklar turistsektorn på randen till ett bråddjupt svart hål. Årets säsong är i praktiken förlorad.

”Det återstår att se om vi kan göra något till julen på Kanarieöarna som är deras högsäsong, säger Jorge Marichal”, ordförande i förbundet för hotell- och turismboende, till El País.

Det största fackförbundet, Comisiones Obreras, räknar med att 125 000–150 000 personer har permitterats i turistsektorn, flertalet i hotellbranschen. I kalkylen ingår inte alla de säsongsarbetare som lever på turismen.

Landet har 300.000 hotell. Fyra av tio omsätter mindre än två miljoner kronor om året och har låga marginaler. Större hotellbolag åtnjuter stadigare buffertar.

”Men så länge det inte finns ett vaccin mot coronaviruset kommer turismen att påverkas mycket”, säger Gabriel Escarrer, vd för Meliá Hotels International, till El País.

De hårdast drabbade regionerna är Katalonien, Andalusien, Madrid och ögruppen Balearerna med bland annat Mallorca och Ibiza.

Exceltur bedömer att inga internationella flyg kan landa förrän i slutet av augusti, med följd att antalet flygresenärer i år blir knappt 20 procent jämfört med 2019.

Regeringen har satt in akuta åtgärder som likviditets- och permitteringsstöd.

”Det behövs en mer långsiktig och strukturell chockplan för sektorn kommer inte att återhämta sig förrän 2021 och normaliseras 2022”, säger Raymond Torres, konjunkturexpert på sparbanksföreningen Funcas, till tidningen.

Antalet döda av coronavirus i Spanien var över 20 000 på söndagen. De infekterade närmar sig 200 000.

Bilden av landet som smitthärd kommer att sitta i denna sommar och nästa och underblåsa utländska resenärers ängslan, befarar José María Cubillo, chef för Mesías-Inteligencia de Marca España:

”Varumärket Spanien lider mycket och kommer att sättas i karantän av andra länder som resmål.”

Enligt UMWTO skakas den globala reseindustrin av sin största katastrof hittills – och de djupa såren i Spaniens finansiella hjärta innebär ett blodbad.

Hotellchefen Gabriel Escarrer ser ett före och ett efter för massturismen:

”En av de få bra sakerna med den här krisen är att vi kommer att ompröva vår konsumtionsmodell och få en bättre känsla för hållbarhet.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

All trafik till och från flygplatsen i Catania på östra Sicilien har stoppats på grund...
UN Tourism och TUI Care Foundation stärker sitt pågående partnerskap genom att underteckna ett avtal med fokus...
En ny Sifoundersökning från TUI genomförd av Kantar Media avslöjar vad svenskarna värdesätter när de planerar en...
Även om få anser att influencers semesterbilder representerar verkligheten så känner sig ändå vissa mindre...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy