måndag 24 jun, 2024

Detur går i konkurs

Dela

Foto:Detur

Det kritiserade resebolaget Detur begär sig själv i konkurs, skriver bolaget på sin hemsida. Bolaget kritiserades så sent som förra veckan av konsumentombudsmannen på grund av bristande kommunikation till kunder.

Detur har meddelat att man stoppar verksamheten för resten av 2022 och 2023, efter ett halvår av stormar kring inställda resor och uteblivna återbetalningar.

KO krävde i onsdags att bolaget inom 14 dagar skulle informerar alla sina resenärer om att de har rätt att få tillbaka pengarna för inställda resor. Om det inte görs, kunde företaget dömas till ett vite på en miljon kronor.

KO skrev i ett pressmeddelande att paketreselagen är tydlig och att en researrangör måste underrätta resenären och inom 14 dagar betala tillbaka pengarna till kunden.

”Men för att konsumenterna ska kunna agera måste de först få veta att de kan kräva återbetalning. Här anser vi att Detur allvarligt brister i sin informationsskyldighet”, sa Elin Berner, processråd vid KO.

När bolaget nu inte längre ser att det är lönsamt att försöka driva verksamheten vidare framstår det oklart vad som händer med de personer som fortfarande inte fått återbetalningar. Detur skriver på sin hemsida att resenärer bör bestrida köpen via sin bank eller kortutgivare:

”För de resenärer som får och har fått sina resor inställda kan återbetalning av inbetalt belopp, om de betalat med betal– eller kreditkort, göras genom att bestrida beloppet hos utfärdande bank, vilket brukar vara en kortare väg med snabbast handläggningstid”, står att läsa på resesajtens hemsida.

Detur skriver vidare att kortutgivarna den senaste tiden valt att hålla inne utbetalningarna till resebolaget vilket gjort ”likviditetssituation akut och det andrum som krävts för de åtgärder som planerats för att säkerställa överlevnaden har eroderats”, skriver bolaget.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy